Durf jij aan anderen te vragen wat je nodig hebt?
Durf jij te luisteren naar jouw innerlijke stem om te horen wat jij voor jezelf nodig hebt?
Twee uitwerkingen van durf: durf naar buiten en durf naar binnen.
Voor beiden geldt: neem de eerste stap.

Durf te vragen
In een workshop over samenwerken van besturen bleek het voor de aanwezigen best lastig te zijn om in de groep hulp te vragen. We zaten met 14 bestuurders en ik als begeleider, dus reken maar uit: 15* 30 verwijscontacten per aanwezigen * weer 30 verwijscontacten per contacten is toch snel een potentieel netwerk van 13.500 personen. En dat zonder sociale media; gewoon warme contacten die jou verder kunnen helpen.
#durftevragen, zie ook Twitter, is een succesvolle formule als jij een gerichte vraag stelt.
Dus wat let je om in groepen dit potentieel netwerk met hulpbronnen aan te spreken? Het is nog gemakkelijker als de groep ook openstaat voor netwerken, maar wees niet verrast over hoeveel je krijgt als je er om vraagt. Het helpt ook om zelf jouw hulp aan te bieden, “en waar kan ik jou mee van dienst zijn?”.
Wil je meer over de werkvorm in groepen weten? Kijk dan hier.

Durf te luisteren
Naast “durf te vragen” staat “durf te luisteren naar jezelf”. Terwijl je soms liever wat harder loopt of de stem negeert. In een stiltedag die ik afgelopen maandag begeleidde werd weer duidelijk hoe veel rendement de deelnemers kregen toen ze echt luisterden naar hun innerlijke stem en daar naar handelden.
En beter luisteren naar jezelf levert ook betere hulpvragen op!