Twee dagen vertragen. Nog ben ik verbaasd over de persoonlijke ontwikkeling die mogelijk is als mensen echt stil worden en luisteren naar wat er bij hen speelt.
In de prachtige omgeving van Samaya, een voormalig slotklooster in Werkhoven, begeleidden  Nicoline Smoor en ik 8 en 9 oktober mensen die dat avontuur aan durfden. Stil worden, niets moeten, luisteren of er iets is dat aandacht vraagt en vertrouwen dat het juiste boven komt. In zeer korte tijd was ons ritme trager dan anders, iets wat we tijdens de lunch fysiek merkten toen de muur van geluid en energie van andere groepen ons tegemoet kwam.

De ruimte die ontstond omdat ‘niets moest’ maakte dat iedereen precies die lessen, inzichten en  personal coaching kreeg die nodig was. Uiteindelijk werden deze twee lege dagen als vanzelf twee volle dagen van groei en inzichten.

Het mooie van Samaya is dat de gehele omgeving (de natuur, de medewerkers en de verzorging) zich naadloos aansluit bij waar de groep behoefte aan heeft. Een cadeau voor elke begeleider. Nicoline en ik kijken al uit naar de volgende ‘In Essentie’ op 11 en 12 februari 2011.

Vol in de remmen

Wij vallen vol in de remmen
de tijd vertraagt
de stilte groeit

dat wat hijgend achterloopt
sluit aan
verdunning groeit naar essentie

de stilte spreekt
wij zijn hier op onze plek