Effectief zijn in transitieprocessen is een delicate balans tussen weten wie je bent en weten hoe en met wat je over wil komen.
Het blijft voor velen een uitdaging om gedrag aan de situatie aan te passen zonder jouw identiteit en dat waar je voor staat te ondermijnen?
Aan de ene kant wil je onderdeel van het team zijn (dus meewerken) en aan de andere kant is juist jouw afwijkende en kritische input van belang voor de voortgang.
Bij deze wat enkele tips om meer consistent te blijven in wie je ben en wat je doet.

  • weet wat je blinde vlekken zijn: welke zaken beïnvloeden mijn effectiviteit en hoe manage ik deze?
  • ‘choose your battles’: geef je mening op die momenten waar het de meeste impact heeft i.p.v. meningen geven om mee te doen in het gesprek.
  • weet waar je kracht ligt als persoon: een goed gevoel voor humor? leer het in de juiste situatie en op de juiste momenten te gebruiken.
  • weet van jezelf wat je niet wilt veranderen: daarmee heb je jouw kernwaarden helder en kun je deze consequent uitdragen
  • vraag om feedback: vind iemand die jou eerlijke en objectieve feedback geeft op jouw gedrag en acties en doe dit regelmatig.

Dus in plaats van je ware identiteit te maskeren, moedig ik jou aan om de voor jou belangrijke aspecten van wie je bent en waar je voor staat aan elk publiek in woord en daad te vertellen. Zo wordt al doende duidelijk wat men aan jou heeft.

Meer leren? Kijk op transitiefocus.com