Deze weken kom ik veel in aanraking met het woord dialoog. Zo ben ik gespreksleider via Be InspiR’d op de ‘dag van de dialoog’ in Rotterdam (5 en 6/11), gaan vrijdag deelnemers bij In Essentie in dialoog met zichzelf en viel mijn oog op het boekje “Dialoog: de wezenlijke weg” van Marieke de Vrij.

Uit haar boekje:“mensen die zeer doenerig zijn, brengen dingen net niet tot hun recht, zij zitten niet in de flow en hierdoor wordt vernieuwing geblokkeerd. ….Het gaat er niet om veel te doen, maar om de essentie te proeven. Dat kan in een seconde geschied zijn. Per slot zijn we ‘human be-ings’, geen ‘human do-ings’.

Een uitspraak die ik zelf aan den lijve heb ondervonden. Ik was weer vervallen in doen en vergeten de tijd te nemen om antwoorden te ervaren en gewoon te zijn. Het verbaast me steeds nog hoe snel dan antwoorden te horen zijn. Maar ook hoe essentieel die innerlijke dialoog is.

Pas als de innerlijke dialoog gevoerd wordt, het contact met de eigen essentie tot stand komt, dan kunnen we de ander zuiver ontmoeten en ontstaat de wezenlijke dialoog. En die dialoog is elk moment te voeren: met de buurvrouw, de hardloper in het bos, de kinderen en met de collega.

De huidige maatschappij heeft veel doenenergie en die is besmettelijk. Ik nodig mijzelf en jou uit om vaker 1, 2 of 5 seconden te wachten en te luisteren, voordat we in actie schieten. Of zoals mijn gelovige kaapverdiaanse werkster zei: “Esther, als ik een vraag heb, dan luister ik eerst binnen naar de stem van God en dan doe ik dat.” Laten we vaker luisteren naar onze innerlijke stem; het leven wordt echt gemakkelijker.