Ik hoorde het levensverhaal van Eckart Wintzen op een netwerkbijeenkomst.
Collega’s uit de BSO-tijd vertelden hoe hij, zonder enige concessie aan zijn eigen normen en waarden, een succesvol bedrijf en bedrijfsconcept opzette.

“Ik ken een kunstje dat werkt met 50 mensen, dus heb ik het nog maar een paar keer herhaald”. Een prachtig citaat van Wintzen . Dus hoezo levenstaak, missie, bijdrage aan deze wereld. Het startte gewoon met een ‘succesvol kunstje’, maar dan wel ‘ZIJN kunstje’.

Los van het luisteren naar de prachtige verhalen uit de oude doos, was ik gefascineerd door de simpele, heldere waarden die leidraad waren van BSO en die tot in alles belichaamd werden door Wintzen. Simpele, heldere waarden. Zoals Trude Maas, ooit manager bij BSO, zei “Sommige waarden blijven actueel, los van welke tijdgeest dan ook”.

Dus ook in deze tijden.

Wintzen’s voorwaarden voor een succesvolle onderneming:

  • respect voor elkaar
  • vertrouwen geven en dan ook echt loslaten; want dat creëert echte verantwoordelijkheid
  • vrijheid om te ondernemen
  • eigenzinnige mensen met verschillende talenten
  • gebruik van de talenten, die (mits op de goede plek ingezet) altijd meer en beter opleveren voor het geheel
  • fouten maken mag, omdat dat juist ondernemerschap kenmerkt
  • maar de belangrijkste factor die ik hoorde, was een manager die altijd en overal het voorbeeld was, uitdroeg en alert ingreep bij versloffing.

Dus hoe meer jij de essentie van wie je bent en waar jij voor staat vertaalt in dat wat jij doet en in de wereld zet, des te groter is de impact op jouw omgeving. En is het veel makkelijker bij te sturen en in stand te houden.

Petje af voor Eckart en het mooie voorbeeld dat hij ons heeft gegeven!

Een keer sparren over jouw unieke kwaliteiten kom een keer langs