Als managementcoach zit ik regelmatig met een team op de heide. Met elke keer een op maat gemaakt programma voor dat team. Zo ook deze teamdag.
In de ochtend is altijd tijd om met elkaar te delen wat er is en speelt. Vooraf plan ik daar ruim tijd voor en ter plekke is dat nooit genoeg.
Ik zou het inmiddels moeten weten, want juist het ongelimiteerd ruimte om bij te praten is de grootste winst van een dag.
Natuurlijk hebben ze huiswerk gedaan aan de hand van vragen en zijn ze min of meer voorbereid. Maar er komen nieuwe onverwachte zaken naar boven. Irritaties worden gedeeld zonder dat de emotie meedoet. Begrip ontstaat spontaan en vanzelfsprekend. Het team wordt meer één team.

In de middag wordt pas echt duidelijk wat zo’n ochtend oplevert. Lastige besluiten, waarbij iedereen vooraf een ander beeld had, worden na een goede discussie unaniem  genomen.
Een doorbraak voor dit team. Want, om met een voetbalcitaat te eindigen, “het gaat niet om de elf beste spelers maar om de beste elf spelers”.
Ik kijk met vertrouwen naar de komende spel van dit team.