BlogInspiratieTeamkrachtWereld van morgen

Twee werkgroepen, apart van elkaar ontstaan met een overlap van deelnemers.
De ene groep komt wekelijks bij elkaar, inspireert, verleidt ieder lid tot spontane bijdrages en groeit organisch gestaag door. De andere groep heeft een statuut, een missie, een naam, komt maandelijks bij elkaar en start elke bijeenkomst een beetje opnieuw.

Ik ben bij allebei betrokken en verwonder me over wat er gebeurt. Het onderwerp is hetzelfde, de individuele drive en betrokkenheid is even hoog en de kwaliteiten en expertise van de deelnemers staan buiten kijf.
Men weet dat de kosten voor de baat gaan, wil oprecht investeren naast andere werkzaamheden en toch is het resultaat in beide werkgroepen anders.

Wat leer ik eruit tot nu toe:

 • Volg de energie; ga doen
  Het succesvolle team is het gaan doen. Heeft een tijd en plek vastgelegd en komt wekelijks bij elkaar. Iedereen verzamelt en elke week wordt de oogst groter en het plan beter. Elk tussenresultaat stimuleert de anderen om zelf weer aan de gang te gaan.
 • Kies één project / klus / doel
  In het succesvolle team leidt het kiezen voor een concrete projectscope, een specifiek woon/werk gebied, tot meer focus. Ook zijn de deelnemers, als bewoners van dit gebied, ook persoonlijk betrokken bij dit project.
 • Kies mensen die hun eigen vuur warm houden
  Iedereen uit de groep onderneemt activiteiten en werkt vanuit zijn / haar expertise en talenten aan het verder brengen van de ideeën en het plan. Kwaliteit gewaarborgd. Alleen als je ook meedoet, doe je mee.
 • Vraag, zorg en onderhoud het commitment
  De succesvolle groep heeft meer trekkers die tijd en ruimte hebben of maken voor de wekelijkse bijeenkomst. Elke week krijgt de droom ergens een plek in de gesprekken en blijft zo levend. Verder nodigen ze gasten uit die een nieuwe impuls geven, het verhaal weer doorvertellen etc.. Ook de tweede werkgroep is van harte uitgenodigd om mee te doen.

Ik ga volgende week weer!