Contextbewustzijn. Voor mij een bekend begrip en een uitbreiding van het begrip organisatiebewustzijn. Het belang van deze vaardigheid wordt steeds groter in deze samenleving. Je bewust te zijn wat er in de context speelt,  wie daarin betrokken is, waar jezelf staat, wat de kwaliteit van de relatie is tussen jezelf en de partijen en hoe je daar in handelt .
Een hele waslijst dus.

Is dit nieuw? Ja en nee.
Zoeken op contextbewustzijn in Wikipedia levert niets op. Maar ‘context awareness’, ‘ambient intelligence’ geeft informatie over computersystemen die gevoelig zijn voor hun omgeving en zich daaraan kunnen aanpassen. Aanpassen aan je omgeving is niet nieuw; het is een overlevingsstrategie die in ons systeem zit ingebakken. Vaak onbewust en gedreven vanuit emotie of eerdere ervaringen.

  • Bewust aanpassen en succesvol opereren in je omgeving met respect voor de spelers, dat is anders. Noem het “netwerken nieuwe stijl”.
  • Bewust strategisch opereren, met inzicht in de betekenis van wat er op de verschillende lagen speelt.
  • Op zoek naar díe samenwerking en díe contacten die het geheel sterker maken en jouw doel ondersteunen.

Vanuit de lessen uit het verleden, weten waar je nu staat om zo de strategie voor de toekomst te bepalen. Daarbij hoort ook weten welke toon en welk aanpak de verbindingen versterken en succesvol maken.