Contextbewustzijn. Voor mij een bekend begrip en een uitbreiding van het begrip organisatiebewustzijn. Het belang van deze vaardigheid wordt steeds groter in deze samenleving. Je bewust te zijn wat er in de context speelt,  wie daarin betrokken is, waar jezelf staat, wat de kwaliteit van de relatie is tussen jezelf en de partijen en hoe je daar in handelt .
Een hele waslijst dus.

Is dit nieuw? Ja en nee.
Zoeken op contextbewustzijn in Wikipedia levert niets op maar  ‘context awareness’ , ‘ambient intelligence’ geeft informatie over computersystemen die gevoelig zijn voor hun omgeving en zich  daaraan kunnen aanpassen.
Aanpassen aan je omgeving is niet nieuw; het is een overlevingsstrategie die in ons systeem zit ingebakken.  Vaak onbewust en gedreven vanuit emotie of eerdere ervaringen.

Maar bewust aanpassen en succesvol opereren in je omgeving  met respect  voor de spelers, dat is anders. Noem het “aanpassingsvermogen nieuwe stijl”:  bewust strategisch opereren, met inzicht in de betekenis van de gebeurtenissen in de verschillende lagen, op zoek naar die samenwerking en contacten die het geheel sterker maken en jouw doel ondersteunen. Vanuit de lessen uit het verleden, weten waar je nu staat om de strategie  voor de toekomst  te bepalen.

Daarbij hoort ook weten welke toon en welke aanpak de verbindingen versterken en succesvol maken.

Meer weten? Simpel en succesvol  opereren.